czwartek, 19 lutego 2009
Tłusty czwartek.
Jak tłusty czwartek,  to nie mogło zabraknąć pączków. Ja dzisiaj sama smażyłam pączki i obowiązkowo z różą.
A oto mój przepis:
 
Składniki: 1 kg mąki tortowej 
                   szczypta soli
                   1 kostka drożdży
                   0,5 kostki margaryny Kasia
                   0,5 litra mleka
                   8 łyżek cukru
                   3 jajka
 
Wykonanie: margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Zostawic na 10 min. , żeby ruszyły. W dużym naczyniu połączyć mąkę, sól, wystudzoną margarynę, jajka ubite na kogel-mogel, oraz zaczyn z drożdzy. Wyrabiac drewnianą łychą , aż beda pęcherze. Opruszyć mąka i przykryć sciereczką i zostawic do wyrośnięcia na około 30-60 min. Robić okrągły placek, włożyć twarda marmolodę i zlepić jak knedel. Smażyć na goracym oleju ,ale na małym palniku. Marmolady nie dawać za dużo , bo będą pękac w smażeniu.
 
 
 
 
SMACZNEGO!
czwartek, 08 stycznia 2009
Chrust.
        
 
 
 
 
 
 
Dzisiaj trochę kulinarnie i na słodko. Od rana smażyłam chrust na kolędę. A akurat tak się poskładało, że mój starszy syn szedł z kolegą i księdzem w naszym bloku. Chrust tak zasmakował im, że donosilismy im kolejne porcje. A ponieważ w bloku taka kolęda trwa od 7-9 godzin to chłopcy są zmarznieci i głodni. Obok w bloku z drugim księdzem szedł mój siostrzeniec i Michał i im donosił. W każdym razie chrust szybko znikał, a ja smażyłam kolejne porcje.
 
A teraz podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem:
 

  

Składniki: 

20 dag mąki

           1 jajko

            1 żółtko

                1 łyżka oliwy ( ja używam oleju z pestek winogron) 

                1-2 łyżki kwaśnej śmietany

                1 łyżka spirytusu
 

Wykonanie: 
 
Ciasto zarobić jak na makaron, nie może być twarde. Włożyć do schłodzenia na 2 godz do lodówki. Potem rozwałkować bardzo cieniutko. Radełkiem pociąc chrusty, poprzewijać i rzucać na goracy olej. Smażyć na jasno złoty kolor. Układać na talerzu wyścielonym bibułą , w celu odsaczenia nadmiaru tłuszczu. Potem posypać cukrem pudrem. 
 
SMACZNEGO.
 
piątek, 10 października 2008
Żółta sałatka na jesienne przeziębienia.
Ponieważ coraz wiecej osób wokół nas kicha i jest przeziębionych , chcę sie z Wami podzielic przepisem na bardzo zdrową sałatkę.
 
Składniki:
 
1 woreczek ryżu Uncle Ben's
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
1 łyżka curry
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki majonezu kielecki
3 łyżki syropu z ananasa
  
 
Wykonanie:
 
1. Ugotować ryż w woreczku. Wysypać gorący do miseczki i dodać curry. Odstawić do wystygnięcia.
2. Do zimnego ryżu dodać kukurydzę.
 
 
3. Wlać 3 łyżki syropu spod ananasa.
4. Ananasa drobno pokroić i dodać do ryżu i kukurydzy.
 
 
5. Dodać sos sojowy
6. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do sałatki
7.  Przez praskę wycisnąć czosnek
 
 
 
8. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać.
 
 
9. Odstawić  na godzinkę do lodówki, aby się przegryzła.
 
SMACZNEGO!
niedziela, 07 września 2008
Coś dla podniebienia.
Dzisiaj u mnie kulinarnie. Ostatnio piekłam dwa ciasta i chcę się z Wami podzielić przepisami.
 
Kruchy placek z borówkami:
 
Składniki: 
 
60 dag mąki
30 dag margaryny Kasia
25 dag cukru kryształ
6 żółtek
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 litra borówek 
12 łyżek cukru kryształ
2 łyżki bułki tartej
20 dag wiórek kokosowych
 
Wykonanie:
 
1. Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
2. Dodać margarynę i posiekać nożem.
 
 
3. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki.
 
  
 
4. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto.
5. Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia.
 
 
6.Podpiec w temperaturze 200 stopni na jasno złoty kolor.
7. 1,5 litra borówek wymieszać z 6 łyżkami cukru kryształu i 2 łyżkami bułki tartej.
8.Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto i piec około 10 min. w tym czasie:
 
  
9. Ubić białka  na sztywno, dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać, dodać kokos i delikatnie wymieszać.
10. wyłożyć delikatnie na borówki i piec około 20 min na złoty kolor.
 
 
 
Kruchy placek a'la szarlotka
  
Składniki:
 
90 dag mąki
45 dag margaryny Kasia
38 dag cukru kryształ
9 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki kwaśnej śmietany
80 dag brzoskwiń
80 dag nektarynek
8 łyżek cukru kryształ
3 łyżki bułki tartej
 
Wykonanie:
  
1-4 Postępować wg przepisu na kruchy placek z borówkami
5. 2/3 ciasta wyłożyć równo na formę do pieczenia. 
6. Podpiec w temp. 200 stopni na jasnozłoty kolor.
7. Obrać owoce ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, przesypać cukrem
 
 
8. Dodać bułkę tartą , wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
9. Przykryć rozwałkowaną pozostałą 1/3 częścią ciasta.
10. wierzch ponakłuwać widelcem, aby sok z owoców w czasie pieczenia mógł     odparowywać.
11. Piec około 30 - 40 min w temp. 200 stopni na złoty kolor.
12. Jak wystygnie posypać cukrem pudrem
 
czwartek, 07 sierpnia 2008
Dziś kulinarnie.
Dzisiaj trochę kulinarnie , ponieważ mój syn Michał uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki i w każdej ilości to często je robię. Dzisiaj zrobiłam jedną z jego ulubionych, a przepis dała mi jakiś czas temu moja mama, ja nieznacznieją zmieniłam . Sałatka jest bardzo prosta i sycąca.
 
Składniki:
 
2 zupki Knorr  nudle "ser w ziołach"
1 puszka kukurydzy
1 cebula
1 pęczek rzodkiewek
1 młoda cukinia
3 pomidory
4 ogórki małosolne
2 łyżki oliwy z pestek winogron
3 łyżki majonezu kielecki

 

 

 

 ja mam swoje ogórki
 

 Wykonanie:
 
Makaron z zupek drobno pokruszyć i dodać zawarte tam przyprawy.
 
 
Cukinię umytą , ze skórką kroimy w kostkę.
 
 
Rzodkiewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
 
 
Cebulę, ogórki i pomidory kroimy w kostkę, wszystkie składniki dodajemy do pokruszonego makaronu z przyprawami. Wsypujemy kukurydzę i dodajemy oliwę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min (aby makaron pod wpływem soku z warzyw zmiękł).
 
 
Na końcu dodajemy majonez , dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.
 
  
SMACZNEGO!
 
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Internetowe liczniki